Hispana és el portal d'accés al patrimoni digital i l'agregador nacional de continguts a Europeana.
Té, per tant, dos objectius:
- Proporcionar accés al patrimoni cultural i científic espanyol. Per a això, recol·lecta i fa accessibles les metadades dels objectes digitals, permetent visualitzar aquests objectes a través d'enllaços que dirigisquen a les pàgines de les institucions propietàries.
- Agregar el contingut d'aquelles institucions que ho desitgen a Europeana, la biblioteca digital europea, augmentant la visibilitat i reutilització de les col·leccions.
Hispana intenta, d'aqueixa manera, beneficiar tant als titulars d'aquests objectes digitals com al públic en general.
Hispana reuneix les col·leccions digitals d'arxius, biblioteques i museus espanyols. Entre elles destaquen els repositoris institucionals de les universitats espanyoles i les biblioteques digitals de les Comunitats Autònomes, que ofereixen accés a conjunts creixents de tota mena de materials (manuscrits, llibres impresos, fotografies, mapes...) del patrimoni bibliogràfic espanyol.
En funcionament des del mes de març de 2006, és el primer servei d'aquest tipus desenvolupat a Espanya i permet l´establiment d´una estratègia comuna de les diferents administracions, així com d'entitats privades i el Ministeri d'Cultura i Esport per a la participació a Europeana i en les diferents iniciatives europees.
Hispana aplica les regulacions europees sobre digitalització, accessibilitat en línia del material cultural i la reutilització de la informació del sector públic (més informació a HispanaPro). En particular, de la Recomendación (UE) 2021/1970 de la Comissió de 10 de novembre de 2021, relativa a un espai comú europeu de dades per al patrimoni cultural que potencie la interacció entre agregadores i experts que treballen en aquest àmbit. Aquest espai comú de dades es basarà en l'estratègia actual de Europeana, l'objectiu de la qual és capacitar a les institucions responsables del patrimoni cultural en la seua transformació digital. Els agregadores nacionals i de domini o temàtics adquireixen, així, un paper fonamental, a escala nacional i europea, per la qual cosa es convida als Estats membres al fet que reforcen el seu suport als mateixos per a contribuir a l'espai comú europeu de dades per al patrimoni cultural.
A més, Hispana compleix amb el contemplat en Real Decret legislativo 1/1996, de 12 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de Propietat Intel·lectual i amb el Real Decreto-Ley 24/2021: Nova normativa sobre drets d'autor i afins en el mercat únic digital i està alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030.
Existeixen dos nivells de participació:
* Nivell 1: Alta i aportació de registres a Hispana.
En aquest primer nivell, en donar-se d'alta, la seua institució es mostrarà en el directori d'Hispana, juntament amb un enllaç a la seua col·lecció. A més, els seus registres seran recol·lectats, per la qual cosa seran localitzables i accessibles des d'Hispana. Tot això proporcionarà una major visibilitat de la col·lecció i facilitarà l'accés als seus recursos.
Per a poder aconseguir aquest nivell serà necessari que emplene el següent formulari i que ferm l'acord de participació que ve en l'annex (en el format que preferisca), i l'envie a l'adreça indicada en aquest.
A més, la seua institució ha de disposar d'un repositori OAI i els seus registres han d'estar, almenys en format oai_dc. Veure les especificacions tècniques.
* Nivell 2: Aportació de les col·leccions a Europeana.
El següent de participació consisteix en l'aportació de les seues col·leccions a Europeana. Per a això, el repositori OAI ha de servir els registres en format EDM (Europeana Data Model).
Consulte Com aportar les metadades a Europeana.
A més, la seua institució haurá de signar el DEA (Data Exchange Agreement) amb Europeana, mitjançant un conveni amb el Ministeri d'Cultura i Esport. En aquest cas, s'enviaria una plantilla de conveni perquè la institució emplene les seues dades.
Si té algun dubte sobre la manera de participar en Hispana, contacte amb nosaltres.
Així mateix, us convidem a conèixer la web d'HISPANAPRO, on oferim recursos professionals per a la comunitat de proveïdors d'Hispana.